هفت دستگاه موسیقی و صدها گوشه آن در موسیقی ایرانی، “تولید یک گروه موسیقی”، یا “محصول چند دهه تولیدات دانشکده موسیقی”، یا “حاصل نظریه پردازی فیلسوفان موسیقی” نیست!
نواهای طبعی و فطری مردمی در پهنای تاریخیای بوده است که برای غم و شادی، حماسه و عشق، غیرت و عرفان و دهها تمنای اصیل انسانی دیگر در چارچوب فرهنگ ایرانی سروده و خوانده شده است. بعد به مرور پایش و پالایش شده و دستهبندی و نُتگذاری و علمی شده و این بخش از فرهنگ ایرانی را پدید آورده است.
فرهنگ انقلابی ملت ایران نیز بیش از اینکه “محصول تولید سازمانی نهادهای حکومتی”، یا “نگاه پیشینی و انتزاعی اندیشکدهها و پژوهشگاههای بودجهخوار” باشد؛ محصول جوشش مردمیِ پیر و جوان این کشور بوده که با سوگیری از آرمانهای انقلاب اسلامی در هر اقلیم و متناسب با نیازهای واقعی مردم، خلق و ابتکار شده است.
اگر تاریخ شفاهی این ۴۰سال همه جمعآوری میشد، امروز با میراثی بزرگ مواجه بودیم که اندیشکدهها و پژوهشگاهها میتوانستند “با نگاه پسینی و عینی” به آن بیاندیشند؛ جرح و تعدیلشان کنند؛ دستهبندی و نمایهگذاریشان کنند و سوی فرهنگی-تمدنی این ملت انقلابی را معلومتر و برای انتقال نسلی آموزشیتر نمایند.
“آزادی و حق انتخاب”، “استقلال و امنیت”، “پیشرفت، علم و عقلانیت”، “معنویت و سبک خودی زندگی”، “عدالت و مبارزه با فساد”، “عزت”،”برادری و یکپارچگی”؛ هفت دستگاه اصلی آوائی و رفتاری مردم رشید ایران در تاریخ معاصر بخصوص این ۴۰سال بوده است.
زیر هریک از این آرمانها، صدها گوشه و ابتکار ایرانی-اسلامی شکل گرفته که برخی را کسی ثبت هم نکرده است.
کافیست مثلا یک “عهدواره” در ۴۰سالگی انقلاب دو سه ماه بین ابتکارات زنده معاصر جستجو کند تا بیش از ۱۰۰خلاقیت در برخی از این عرصهها را جمع کند.[۱]
خانمی که خود جوش بتواند ۵۰۰ جوان را با شبکهسازی دارای شغل کند! آقائی که بتواند ٨۰۰بزهکار را شاغل و برای خانوادههایشان برنامه فرهنگی ترتیب دهد؛ شبیه افسانه است.[۲]
جنبش مطالبهگری دانشجویان جوانی که بتوانند با فساد اداری مزمن استان خود در چند محور اصلی(زمین و کوهخواری، جابجائی بودجهها، استخدامهای خویشاوندی و رانتخواری) مواجه و در همه پروندهها به نفع مردم و محرومین نتیجه بگیرند؛ الگوئی جدید از عدالتخواهی و مبارزه با فساد را عرضه میکند[۳].
“شهر بدون ماهواره”، “شهر بدون طلاق” و… هم در نابسامانیهای اجتماعی در ایران زمین پیدا شده است؛ که با جوششهای مردمی و ابتکارات در سبک خودی زندگی آفریده شده است.
نقش شما:
تجربه انتخاب آزاد مردمی برای افراد صالح و دور از کانون ثروت و قدرت یا خلاقیت ذیل هر یک از اصول هفتگانه ، گزینهای برای شماست.
اگر خود و دوستانتان خالق تجربهای انقلابی و خودجوش نبودید، اقلا در ثبت و روایت و نشر تجارب مردمی انقلابیگری در آن عرصهها همیار باش. از کتاب تا مستند عمار و…
️بعد نهضتی، جوششی، مردمی انقلاب اسلامی بمثابه جان برای پیکره اداری و نظام بروکراسی است. سلولها را نو میکند؛ به مقتضای نیازهای جاری هر دوره به روزش میکند؛ اگر عضو تنبلی، فیزیوتراپی و غدهای نیاز به جراحی داشت، حیات کل بدن را گردن میگیرد و عضو معیوب را به درمان می فرستد.
ذات انقلاب همین جوشش انقلابی در پیوند مردم انقلابی با رهبری انقلابی است؛ آنرا نگه داریم، بیفزاییم، روایتش کنیم و به نسلها منتقلش کنیم.
محسن قنبریان
۹۸/۱۱/۱۸
[۱] نخستین عهدواره ملی نهضت اجتماعی جوانان. مرداد۹٨
[۲] عهدواره منطقهای همدان
[۳] یکی از ٨ایده برتر نخستین عهدواره