مقام معظم رهبری در نیمه شعبان فرمود: “این عدلی که انتظار هست حضرت[مهدی] بوجود بیاورند عدل در یک بخش خاص نیست عدل در همه شئون زندگی است: عدالت در قدرت، عدالت در ثروت، عدالت در سلامت، عدالت در کرامت انسانی و در منزلت اجتماعی و عدالت در معنویت و امکان رشد…” (۹۹/۱/۲۱)
وقتی دائم برای مستمندان فراخوان کمک میدهیم؛ همان وقت که حماسه عمومی و زیبای همدلی اتفاق میافتد؛ داریم خبر میدهیم: “عدالت در ثروت” اتفاق نیافتاده که این همه فقیرند!
حتی اگر شبانه و مخفی کمکها را به آنها برسانیم؛ “منزلت اجتماعی” ماست که افزون میشود. اگر کمکها را به خط و رسانهها را برخط و هنرمندانه، خدمت خود (فرقی نمیکند خود حقیقی یا حقوقی) گزارش کنیم؛ باز منزلت اجتماعی ماست که تصاعد میکند نه آن مسکین محتاج که چشم به راه کیسه بعدی است!
با انفاق، “معنویتی” مییابیم و با ذخیرهای که داریم، پای وعظی مینشینیم، زیارتی میرویم، خلوت و سحری میگیریم که آن محتاجِ نان برایش آسان نیست. نه خوردنِ انفاق، ثواب انفاق دارد و نه احتیاج، صبر و شکر را آسان میکند و نه فقر، فراغت برای عبادت میگذارد!
میبینی چه حلقههای متصلی است؟!
از اینروست که: “تقسیم عادلانه منابع ثروت” بین مردم (بعد عدالت در قدرت و حاکمیت عدل)، مادر عدالتها و وظیفه اصلی حکومت اسلامی است. بدون آن توزیع انبان نان، “تبعیض در منزلت و معنویت و رشد” را ناخواسته خواهد داشت. البته مُسکن موقت و کف سیره امامانِ محروم از حاکمیت است.
شاید حالا سرّ انفاق پشت پرده یا نقاب زدهی آن معصومان را بهتر بفهمی!
مطلب مرتبط: عدالت در بیانیه گام دوم
محسن قنبریان
۹۹/۲/۴