اپیزود اول:
با پیروزی انقلاب و استقرار ولایت فقیه جای سلطنت، سرمایهداری از قدرت سیاسی برچیده و فقط بازار برایش ماند.
امام خمینی از نوفل لوشاتو نامه زد و از جمله شرائط اعضای شورای انقلاب را اعلام کرد: “از سرمایهداران و معروف به سرمایهداری نباشد”(صحیفه امام ج۵ص۱۵۱)
“سرمایهداری زالو صفت” از بازار شروع کرد! امام تلاش آنها برای هلاکت مستضعفان را چنین تصویر کرد: “از طرفی اشخاص غرضمند سلطنتطلب سرمایهدار هنگفت که با رباخواری و سودجوئی و با اخراج ارز و گرانفروشی به حد سرسام آور و قاچاق و احتکار، مستمندان و محرومان جامعه را تا حد هلاکت در فشار قرار داده و جامعه را به فشار میکشند”(ج۲۱ص۴۴۷)
چاره “اسلامی شدن بازار” بود (ج۷ص۵۳۳)
اما…!
اپیزود دوم:
بازار، اسلامی نشد هیچ؛ “کانون ثروت” برای رسیدن به قدرت سیاسی هم شد!
ولی فقیه در پایان دهه ۸۰ چندین بار از این پیشروی هشدار داد:
“این خیلی خطر بزرگی است که کسی بخاطر تامین نمایندگی در یک دوره نزدیک بشود به صاحبان ثروت” (۸خرداد۹۰)
“مردم باید کسانی را انتخاب کنند که به کانونهای ثروت و قدرت متصل نباشند” (۲مهر۹۰).
“اگر چنانچه نامزدها به مراکز ثروت و قدرت متصل شوند کار خراب میشود” (۱۹دی۹۰)
و شد! “مصوبه۳۰خرداد۸۹” که اجازه وقف اموال دانشگاه آزاد و ملغای مصوبه شورای انقلاب فرهنگی را میداد و “مصوبه کاهش تعرفه واردات خودرو لوکس” و دهها موارد دیگر، مظان این اتصال است.
رد اعتبارنامه نوادری از نمایندگان نشان داد: اتصال به کانون ثروت و قدرت از فیلتر شورای نگهبان هم گذشته است[۱]!
اپیزود سوم:
پیشروی سرمایهداری تا نهادهای ولایت و حتی تصرف در ولایت فقیه آتی ادامه دارد!
اعتراض بسیج دانشجوئی به حقوق و ساختمانهای بنیاد مستضعفان و عدالتخواهان به بنگاه اقتصادی شدن ستاد اجرائی، نشان داد نهادهای انتصابی هم از تفکر سرمایهداری مصون نماندهاند[۲]!
متهمین اقتصادی برخی از این کانونها علیرغم حکم بدوی دادگاه با وثیقههای بزرگ آزادند. در سفر استانی با رئیس جمهورند. بدون خلع ید از عنوان حقوقی(رئیس گروه مالی) با نهادی انقلابی مثل قرارگاه خاتم سپاه توافقنامه امضاء میکنند!
تفکری که دنبال “ایجاد چتم هاوس ایرانی” است، خبرگان رهبری را هم نشان میگیرد!
لیست مورد حمایت انگلیس در خبرگان (ر.ک:رهبری۲۸بهمن۹۴) نشان داد پیشروی تا انتخاب رهبر آینده ادامه دارد!
رهبر انقلاب: “مجلس خبرگان باید انقلابی بماند…در انتخاب رهبرآینده ملاحظه خدا را بکند. احتمال اینکه این دورهای که تازه شروع خواهد شد مبتلا بشود به این آزمایش احتمال کمی نیست. آن وقتی که بناست رهبر انتخاب بشود، ملاحظات و رودربایستیها را کنار بگذارند خدا را در نظر بگیرند… اگر چنانچه در این مرحله و در این وظیفه بزرگ کوتاهی انجام بگیرد در اساس کار مشکل به وجود خواهد آمد” (۲۰اسفند۹۴)
دبیر یک حزب یقه سفید صراحتا گفته بود: “این پتانسیل در قوانین موجود است که حزب(…) به تنهایی یا در ائتلاف با مجموعهای از احزاب میتواند ترکیب مجلس خبرگان را به شکلی تعیین کند که اعضای آن خبرگان، به این دلیل که سیاستهای رهبری در آن مقطع را مناسب با زمان و شرایط کشور نمیدانند، اقدام به تغییر رهبری کنند لذا بر همین اساس رهبر تغییر میکند! اینچنین است که احزابی که ترکیب خبرگان را چیدهاند میتوانند اهداف و سیاستهای مدنظر را از طریق رهبری جدید اعمال کنند[۳]“.
اما کماکان بدگویی از سرمایهداری را در جامعه قبیح کرده؛ نشانه چپروی و رادیکالیسم جا میزنند!
محسن قنبریان ۹۹/۹/۲
[۱] ر.ک: یادداشت شورای نگهبان تراز انقلاب۲
[۲] رک: یادداشت خسارت کسبه و نهادهای مالی زیر نظر رهبری
و یادداشت روی دیگر ولایت ۱
و یادداشت روی دیگر ولایت ۲
[۳] ر.ک: ماهنامه ذکر ش۱۸ص۲۰تا۲۴